Gökboet



Vilka reaktioner!
Små fina skalbaggar.. oskyldiga småkryp.
Ja, ja.. det finns annat att vara rädd för än skalbaggar..

Nu till dagens story. För idag finns det verkligen en. Den skulle ha passat in på Josefinas blogg, hon brukar alltid råka ut för såna extrema situationer. I natt var det min och Fredriks tur.

Det började med att jag drömde om att en kvinna födde barn, hon vrålade av smärta..
Jag trodde att jag drömde, kanske jag ska tillägga.
För på våningen nedanför hade karln som bor där fått ragg.
Vi hade det väl lite på känn för när vi parkerade bilen sista gången gången igårkväll, såg vi att det hade tänts levande ljus å grejjer.
I alla fall vaknar jag av det här vrålandet, alias "val-skan" som Doris i Hitta Nemo försöker sig på.
Man använder vanliga ord men försöker låta som en val när man uttalar dom.
Så lät det nedanför. Kaaaan duuuuu hjääääälpa mig aaaatt hiiiiiiitta vääääägen??!!
Det roliga med den här tjejen (som jag antar att det var) var att hon tillslut inte hade med hela tonskalan, ljusa och mörka toner. Utan hon höll sig bland de låga tonerna, så tillslut var det mer "bröööööl.." som kom nerifrån.
Hon lät alltså som en kossa tillslut.
Och av hela min förklaring kan vi då dra slutsatsen att hon lät som en kossa som föder en kalv.
Och då kanske ni förstår. Så jag börjar asgarva kl.01.40 och Fredrik vaknar med ett ryck och undrar vad fan det är som pågår. Och jag kunde inte sluta skratta. Tillslut låg jag och hittade på små skämt som att vi borde sätta upp en skylt på dörren där det stog: G(J)ökboet.
Och lagom vi trodde det var över, så var det igång igen.. BRÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖL!!!!! bröl, Bröl, BRöL, BRÖÖÖÖÖÖL!!!!
Numera heter hon kossan, för jag vet ändå inte vad hon heter eller hur hon ser ut..

Det tog väl i alla fall sen typ 1,5-2 timmar innan vi somnade igen. Och det är kul när man ska upp kl.06.30.

Dom måste i alla fall ha druckit sig fulla på vin och vart jävligt fyllekåta för sådär länge KAN MAN INTE hålla på...
om man är nykter..

Puss å Kram från G(J)ökboet!

några få bilder från mig..

 
Min nya utsikt från köksfönstret.. =)

 
En dag på Komvux. Man kan nog säga att bilden representerar Komvux ganska bra. Jävligt.


Taget igår hemma hos min moster i hennes trädgård. Ganska fin bild. Vår på något sätt!

Högskoleprovet.



Ja. Högskoleprovet tog verkligen kål på mig.
Jag måste ha somnat precis efter Wallander började på tv4+. Jag bara dog.
Man brukar ju annars tänka, nu vänder jga mig om och somnar. Men jag bara dog.
När jag vaknade i morse var tv:n avstängd. Min mamma är fin hon.

Titti och jag hann dock sitta och gagga lite under Earth hour igårkväll.
Det var ganska avslappnande att stänga av lamporna under en timme.
För visst släckte ni!?

Tillbaka till högskoleprovet.. Det gick faktiskt okej. Det var ju första gången jag skrev det.
Jag rättade lite snabbt igårkväll och jag har prickat in ungefär 50% rätt. Så reslutatet hamnar väl på en 0.9-1.0 nånting.
Sjuksköterskeutbildningen på distans låg på 0.6 nu i januari, så jag hoppas att provet ska räcka.
Nu är det bara ett G i matte B och naturkunskap B som ska med också..

Har just skrivit klart ytterligare en bokrecension. Kanske är tråkig läsning för er, men jag lägger in den ändå.
Det är en recension om en Isländsk berättelse, Gunnlaug Ormtungas Saga.


Gunnlaug Ormtungas Saga -recension

- Jag drömde, att jag stod utanför huvuddörren hemma på Borg. Jag såg upp mot husen, och på takåsen satt en fin och fager svanhona. Jag tyckte henne vara min och kände, hur hon var mig kär, då såg jag en stor örn komma flygande ned från fjällen. Den kretsade fram till gården och satte sig ned bredvid svanen. Den kluckade till henne blitt, och hon syntes betagen därav. Jag såg, att örnen var svartögd och hade järnklor. Den tycktes mig vara ett ståtligt djur. Sedan såg jag en annan fågel nalkas söder ifrån. Även den flög fram mot Borg, sänkte sig ned bredvid svanen och ville fjäsa för henne. Det var också en stor örn. Men så snart den kommit till, begynte den andre att resa fjädrar, och de foro ihop och spändes skarpt och länge, och jag såg dem bägge blöda. Deras strid lyktades så, att de segnade döda ned på var sin sida om takåsen. Men svanhonan satt kvar och hukade sig sorgset ned. Därpå såg jag en fågel susa fram från väster. Det var en falk. Den flög hän till svanen och tedde sig vänligt emot henne. Sedan flög de bägge tillsammans bort åt samma håll.

- Den meningen har icke jag om drömmen, sade norrmannen.
- Gör då av den vad du finner rimligast, svarade Torsten, och låt mig höra. Norrmannen sade:

- Fåglarna, du sett, månde vara mäns fylgjor. Din husfru går havande, och hon skall föda ett dejligt och fint möbarn, som du kommer att hålla mycket av. Från de väderstreck, ur vilka du såg örnarna flyga, skola två ansenliga män komma och fria till din dotter. De skola fattas av mäktig kärlek till henne och kämpa om henne, och i den kampen skola de bägge dö. Därefter skall ur det väderstreck, ur vilket falken flög, en tredje man träda fram och bedja om hennes hand. Med henne varder hon gift. Nu har jag tytt din dröm, och så skall den sannas.


Berättelsen om Gunnlaug Ormtunga tar vid när en isländsk man vid namn Torsten Egilsson drömmer en dröm. Torsten får drömmen tydd av en Norrman som gör ett besök hos honom i början av sagan. Mycket riktigt får Torsten också en dotter, precis som Norrmannen tydde av drömmen, Helga den Fagra. Helga är den vackraste på hela Island, med skimrande hår och glittrande ögon, och kring henne och drömmen som Norrmannen tydde, kretsar sedan hela berättelsen.

      Helga får utan överraskning många friare efter sig. Men eftersom hon inte är tillräckligt gammal får hon inte giftas bort av sin far förrän hon fyllt 18 år. Helga blir dock efter mycket om och men bortlovad av sin far till Gunnlaug Ormtunga. Gunnlaug blir då Helgas far skyldig att resa iväg och skaffa sig mer erfarenhet av livet, och när han kommer tillbaka ska han äntligen få gifta sig med Helga. Men Gunnlaug drar ut på tiden med sitt resande och istället får en andra friare, Ravn, Helga till sin äkta maka. Efter en inte så lång tid kommer Gunnlaug tillbaka, och det blir strid mellan de två friarna. De två friarna, Gunnlaug och Ravn slår tillslut ihjäl varandra och Helga blir bortgift med en tredje friare. Helga dör tillslut av hjärtesorg. Så slutar denna saga.

      Ett budskap i denna saga är inte svårt att hitta. Gunnlaug tar tack vare sin opålitlighet livet av sig själv, Helga och Ravn. Hade han bara kommit hem från sin resa vid den tid han lovat, så hade Gunnlaug och Helga gift sig, och allt hade varit frid och fröjd. Man bör alltså som människa vara pålitlig.

      Berättelsen hade helt klart kunnat vara mer intressant, och om man tog bort alla namn och tog in spännande händelser på Gunnlaugs resor skulle berättlesen fått ett annat djup. Som berättelsen är skriven nu, så känns den ganska platt. Hade jag skrivit boken hade jag velat ha spännande äventyr på alla de resor som Gunnlaug gör. Kungabesök och diktläsande, är väl kanske inget som får en läsare att vilja fortsätta läsa. Språket är krångligt, och det hade kunnat skrivas så mycket lättare bara genom att omformulera meningarna till mer talspråk. Det språket som författaren använder sig av är ett språk man mer skulle vilja hitta i poesins värld, där man använder så få ord som möjligt för att beskriva händelser och känslor.

      Gunnlaug Ormtungas saga var ingen dålig berättelse, men den tog mer än vad den gav. Jag fick lägga mycket energi för att förstå språket och hålla reda på alla karaktärer. Jag hade nog hoppats att kanske få ta mer del av den isländska kulturen samtidigt som jag velat ta del av en spännande historia. Gunnlaug Ormtungas Saga får inte lägsta betyg men inte heller det högsta.


varför?



Idag har jag lyckats med följande:


*fått en sprängande huvudvärk som vägrar ge sig
*nästan kört in i ett parkeringsstaket då jag halkade på pedalen
*slagit sönder ytterligare en av Fredriks porslins saker (jag har slagit sönder ca 5 av hans saker sen vi började träffas)

Frågan är om jag överhuvudtaget vågar gå ner i källaren och slänga in en tvätt åt min man som ska till Örebro imorgon. Jag kanske råkar ramla i trappan eller spränga en tvättmaskin. Vad vet jag...

Skit.

Jag gjorde det!




Jag gjorde det!
Jag fick MVG på skrivprovet som jag gjorde i torsdags!
Jag kan inte tro att det är sant. Men så jävla häftigt!
Vilken känsla! Läraren bad t.o.m. att få läsa upp det för resten av klassen.
Helt fantastiskt! Ja, jag kan skriva jag..

Åh va roligt!




Ja, mellangisset blev kanon! Det var riktigt roligt att gissa musik i 7½ timme!
Vi kom på 24:e plats av 62 lag. Det tycker jag va skitbra! Det roligaste var nästan att pappas lag(veteranerna)bara hade en ½ poäng mer än oss och hamnade på en 23:e plats.. Vårat högsta mål var att slå dom, så vi kan verkligen vara mer än nöjda! En ½ poäng är inte mycket..

Ann. Jag kommer bort med pengarna för kläderna på onsdag tänkte jag.
Min mailadress är följande: [email protected]

Nu ska jag strax till Klinte. Innebandyträning och mys med syster. Förhoppningsvis blir det lite gott käk också.
Nu kommer mamma och hämtar.


Vi ses...

Pust!




Dom ringde just från Klinte Hemtjänst och undrade om jag ville komma tillbaka till dom och jobba i sommar..
Jag pustar ut!
Jag har ju sökt lite andra jobb och bad att få vänta till 1:a april innan jag ger något svar.. Måste ju se om jag fått något annat först. Jag gillar att lära mig nya saker..
Men ååååååh så skönt.

Nu ska jag dela med mig av ett litet klipp. Eller en låt snarare. Den är verkligen fin om man lyssnar färdigt på den. Lyssna på texten. Han vill verkligen ha den där tjejen ovanför. Men bara i smyg.
Sara, I think you're gonna like this one! =)

http://www.youtube.com/watch?v=ov6_cD9dQjY

Jag börjar nynna på den här låten hela tiden, men man får passa sig så ingen hör vad det är man sjunger..

Det har blivit min å Fredriks signaturmelodi på något sätt.. vi bor ju i lägenheten ovanför..


mellangiss



Visste ni att min man går upp varje morgon och gör frukost till mig?
VARJE morgon.
Han är ju helt fantastisk!
Och imorse.. då kom jag upp redan till 7, och vet ni vad?
Det var ljust! Och solen sken!!!
Det är också helt fantastiskt!

Ikväll är det innebandyträning. Har inte spelat sen helgen, så det ska verkligen bli roligt!
Åker ut med mamma i em, sen får vi se om jag lyckas ta mig till staden ikväll.
Annars blir det till att åka in med mamma imorgonbitti..

Mina pengar är helt förbannat slut.
Jag har 100 kr kvar, och det är tävlingsavgiften till mellangiss nu i helgen.
Ska bli riktigt roligt!
Jag, syster, Patrik Söderström och Forss har anmält ett lag. Phat Lips.
Min far tror stenhårt på att vi kommer va skitbra. Vi får väl se... Skulle inte förvåna mig om jag glömmer allt jag nånsin lärt mig...
Mellangiss? Det är som Popgiss fast det avgörs på en dag. Det är alltså en musikfrågetävling. Kalasroligt!

Det känns som om jag borde plugga naturkunskap, så det är väl bäst att jag gör det..

Imorgon är det skrivprov. 3 ämnen, alla har anknytning till: att läsa.
Välj ett ämne, skriv vad du vill. Vi får väl se hur det går..

Naturkunskap var det ja..


Puss & Kram!

klockrent!



Jag smackade till med ett VG på svenska provet jag fick tillbaka idag.. Det om antikens litteratur.. Tjoho!

Jenny är helt fantastisk!




I helgen har det vart innebandy för hela slanten.
Jag spelade 2 matcher och var med från start i båda.
Första matchen gick ganska mycket åt skogen, jag var nervös och allt kändes bara konstigt.
Men andra matchen blev en match där jag äntligen fick visa vad jag går för.
Som jag längtat! Det var så himla roligt, och jag var så glad! Och jag sprang som aldrig förr.
Tack snälla för att jag fick chansen!

Igårkväll bar det av ut till Klinte. Träningen var inställd p.g.a. alla skador sen helgen, men jag skulle på ett annat uppdrag.
Det var nämligen så att Phat Lips skulle intervjuas för (håll i er nu...) Klintebladet!
Det ni! Det trodde ni inte va? Inte dåligt för att va Klintes bästa rockorkester, som pappa kallar oss.
Så.. den 27:e mars. Då blir vi kändisar!

I eftermiddag får jag tillbaka mitt svenskaprov. Det jag skrev om antiken. Är faktiskt lite nervöst. Svenskan är ju det ämnet som det faktiskt går ganska bra i.. Och jag är lite rädd att jag tror att det gick bättre än vad det gjorde. Men fan om jag inte får till ett VG denhär gången. Förra gången var det 5 poäng upp.
Undrans om det var på torsdag som vi skulle ha skrivprov. DET ser jag fram emot!

Igår eftermiddag var jag förbi hos min kära gamla gymnasievän (fast det känns så himla konstigt att kalla henne det. Okej att vi lärde känna varandra då, men det var ju nästan bara i ettan, för sen blev jag ju sjuk). Nej, jag får nog  ta bort det där med gymnasievän. En gammal kamrat känns mer rätt.
I alla fall var jag och tittade förbi hos henne igår. Det är lite speciellt för Jenny hon är ungefär världens sämsta på att svara i telefon. Och det går inte att få tag i henne. Så jag brukar bara åka hem till henne helt enkelt, och så får hon köra iväg mig om det inte passar. De senaste gångerna har jag ju haft lite timing i alla fall.
Jenny ska föda om typ 4 veckor, och det är alltid så roligt att lyssna på henne. Hon brukar vara väldigt duktig på att uttrycka vilket helvete hon har med sin kropp, och när Jenny har ett helvete, då ÄR det ett helvete.. och precis alla ska veta exakt vilket helvete hon har.. (men visst ska det bli underbart när det lilla jesusbarnet kommer...)
Hon är helt fantastisk! Så nu går hon där hemma, med en lägenhet som ska förberedas för uthyrning i sommar, en jättemage som ungfär ska explodera när som helst, en snart 2-årig dotter som drabbas av små trotsomgångar mellan varven, och en helt fantastisk man som försöker och gör så gott han bara kan...
Jenny! Just nu är du min idol! Jag hejjar på dig!

javisst! =)


Hej Emilia, din inlämning nr 2, Maria och pesten är mycket bra. Informativ och litterärt driven. MVG.
Fredfrik

My My My Well Well Well



Ja. Så hade man skrivit prov idag. Prov på Antikens Litteratur.
Det gick faktiskt bra. Men jag lyckades bland ihop två texter. Det var synd. Men som sagt. Resten gick ju bra!
Jag hoppas hamna någonstans mellan G-VG. Sist hamnade jag 5 poäng från VG. Vi får väl se hur det blev den här gången.
Det är så himla tråkigt, jag vet att jag skulle kunna få ett MVG i Svenska A, men jag. Har. Inte. Tid.
Det är skillnad om man läser 1 eller 2 ämnen, då kan man liksom gå in med rubb och stubb i ämnet och verkligen sätta sig in i det man håller på med. Men när man läser 5 ämnen. Då går det inte. Man får liksom ta lite i varje ämne istället för mycket i 2. Så fort jag fördjupar mig för mycket i ett ämne märker jag direkt hur jag tar tid från ett annat. Skittrist!
My, My, My, Well, Well, Well.. som Eva Eastwood säger.

Och på tal om Eva Eastwood, så är det rep ikväll. Fredrik ska med ut så vi åker så fort han slutat. Vi ska hämta med en byrå från Klinte, och så ska jag leta upp mitt vinställ som jag fick av Eva Tjengvall och gänget när jag fyllde 18. Det ligger på loftet över garaget. Och nu har det tillslut kommit till användning. Ibland då får man verkligen bra grejer. Det hade jag ju aldrig köpt själv. Och fint är det också. Kanon. Och tack igen...

Jag tror aldrig att den här kärlekseuforin kommer ge sig. Jag är så förbannat kär i min man. Han är allt jag någonsin drömt om. Det är helt absurt!

Dags att lyssna in sig på låtar till kvällens rep. Ju mer man övar, desto lättare sätter man låtarna. Självklart, eller hur!?

Här är Eva Eastwood och My, My, My... Från nyhetsmorgon i tv4.
En av dom ruskigt bra låtarna som vi spelar.. =)
http://www.tv4.se/1.283438?videoId=1.627162


Hugs.



Maria och Pesten




Maria Och Pesten.


Inlämningsuppgift 2, Historia A                                                                                                                   Emilia Johansson

 


Det var Marias guldklimp, sonen som skulle lyckas. De andra 5 hade tvingats att börja jobba på gården vid tidig ålder och hade redan sin framtid utsagd. Om de hade tur kanske de kunde gifta sig. Men hon hyste inget större hopp för dem. Men hennes minsta son Erik, hade hon hopp för. Det var han som skulle försörja dem när hon och Magnus inte orkade försörja sig själva längre. Erik skulle gå långt.

     De bodde ute på landet i socknen Rone på södra Gotland. Rone var en liten by och dom bodde i utkanten av byn i ett stenhus som Magnus och Maria fått ärva av Magnus far och mor. Huset var lagom stort och barnen fick dela på 2 rum. Erik sov dock ännu i Magnus och Marias sovkammare. Det fanns inga större faciliteter i huset, men de dög, de tyckte de båda. Gården var fin och de hade en bykstuga. Magnus var lantbruksbonde, Maria tog hand om barnen och huset. Lantbruket gick bra, jorden gav mycket och grödorna växte än så länge rikligt.

     Varje lördag åkte Magnus och Maria in till den stora hansestaden Visby och bytte till sig ett och annat. De sålde kålrot och rågmjöl och det hände att Maria bakade bröd som de sedan sålde. För förtjänsten kunde de då köpa med sig sådant som man annars inte hade råd med. Man kunde köpa honung eller en fin päls, kanske en bit kött. Lördagar var för dem en dag att umgås. Ibland fick dock den äldste sonen följa med. Det var på tiden att han lärde sig hur det gick till att byta varor i den stora staden Visby. Man behövde lära känna handelsmännen.

     Men så plötsligt kom pesten. Erik, den yngsta sonen, hade insjuknat samma stund som de hade hört talas om Digerdöden. Sjukdomen hade en dödlighet på 30-90% och det var bara några få som överlevde den hemska sjukdomen. Erik, Marias guldklimp, hade en eftermiddag fått hög feber. Eftersom han bara var 1 år gammal så skrek han mest utan att kunna tala om vad det var som var fel. Visst kände de att han var varm, men alla barn får ju 3-dagars feber, så det skulle väl gå över. När han plötsligt började skaka av frossa en natt började oron krypa in under skinnet på Maria. Det var något mer på gång, hon kände det i hjärtat.

    När morgonen kom verkade han mer än frisk, han var ivrig och ville inte sova, han ville röra sig mer än normalt men var ännu brännhet. Det Maria dock inte visste var nu att Erik drabbats av agitation, en sorts överaktivitet. Agitationen varade bara några timmar och när kvällen kom såg Maria det hon fasat för. Erik hade fått en böld i ena armhålan. Bölderna uppträdde i lymfkörtlarna, och bölden var egentligen själva lymfkörteln som blivit infekterad och svullnat upp. Det märktes att det gjorde ont, då Erik gnydde till varje gång han kom emot bölden, vilket var varje gång han lade armen längs med kroppen.

    Hon hade ju hört talas om böldpest, men inte kunde väl hennes Erik.? Nej, det fick bara inte vara sant.

Böldpest spreds med svartråttorna, och med svartråttor på gården hade tillslut sjukdomen tagit sig in i huset. När natten kom in på småtimmarna kräktes pojken, och han verkade inte kunna sluta. Han kräktes tillslut blod och det var som om hans kropp ville göra sig av med något som inte skulle vara där.

2 dagar senare var Erik död. Digerdöden, Böldpesten, hade tagit hans liv.


    Maria var utom sig av förtvivlan. Det var ju Erik som var hennes hopp om framtiden. Hon hade redan insett att de andra barnen aldrig skulle bli något speciellt. Dem var precis som alla andra och hade inte heller något vidare intellekt. De skulle som sagt kanske gifta sig, men det var nog det enda de skulle lyckas med. De skulle jobba på någon gård och tjäna ihop så de räckte till mat och husrum, men det var allt. Erik var den enda de skulle ha råd att skicka i den medeltida skolan, kyrkbänken. De hade sparat sen hon blev gravid med den förste sonen. Redan då hade Maria tänkt, att det sista barnet skulle i alla fall få lov att gå i skolan, även om de så skulle spara i flera år.

     Eftersom Erik dött av pest, ville ingen närvara efter hans bortgång. Inte ens prästen ville komma och göra den sista smörjelsen, han skyllde dock på att han hade mycket att göra. Så Maria fick helt enkelt göra så gott hon kunde, hon hade varit närvarande vid sin mors död 1 år tidigare och visste ungefär hur allt skulle gå till. Hon ville så gärna att Erik, hennes lilla Erik skulle få det vackraste avslut i livet i väntan på uppståndelsen. När Maria hittade Erik avliden den här morgonen hade hon genast slutit hans ögon och stängt hans mun. Det gjorde hon för att det skulle se ut som att Erik sov i väntan på uppståndelsen, och för att man var rädd för den dödes blick, och för att själen kunde återvända genom munnen. På medeltiden betraktades nämligen dom avlidna som att dom var i gränslandet, gränslandet mellan döda och levande. Eftersom Erik hade haft ögonen öppna tydde det på att han hade varit vaken när han dog. Marias hjärta brast varje gång hon tänkte på att han varit ensam vid det tillfället.

     Nu var eftermiddagen här och Maria och Magnus hade hela dagen gått som i trans. Hur skulle de göra nu? Vem skulle stå på tur att drabbas av pesten? Men först och främst, hur skulle de göra med Eriks kropp? Erik måste begravas, så var det bara. Maria och Magnus bestämde sig helt enkelt för att utföra ceremonin själva. Alla de andra barnen skulle närvara. Ikväll skulle den första delen av ceremonin äga rum och imorgon skulle begravningen ske. Det var egentligen emot kyrkans egna bestämmelser, men Erik skulle begravas under Körsbärsträdet nere i hörnet av gården. På så sätt skulle han ändå inte lämna familjen. Erik hade dött av pest, så fick han ändå inte ligga på kyrkogården.

     Maria skulle välja kläder till ceremonin. Hur det än blev så fann Magnus henne sittandes på sängen och stirra på vaggan. Hon kunde bara inte förstå hur det kunde bli som det blev. Varför Erik? Han var ju minst. Ja, kläder måste hon ha, så Magnus tog fram den fina klänningen han köpt till henne en av lördagarna inne i Visby. Alla ceremonier kring döda skulle vara fina. Man skulle ha fina kläder.

      De samlades kring vaggan. Maria visste att det först skulle vara någon bön, så dom bad allesammans Fader vår, för det var den enda de kunde. Kroppen skulle nu tvättas och lindas. Magnus bar kroppen ut till bykstugan på gården. Där hjälptes de alla åt att tvätta kroppen och göra den fin inför den eviga vilan. Den äldste brodern sjöng en sång han hade lärt sig av en speleman en lördag inne i Visby. Sen lindade den näst yngste sonen, med hjälp av Maria, Eriks bomullsfilt runt kroppen. Maria kom ihåg att det nu skulle vara med böner till ärkeängeln Mikael. Han kunde nämligen skydda själen från djävulen på vägen till Gud men han var också "själavägaren", den som med vågens hjälp bestämde var själen skulle hamna. Vid likvigningen skulle man stänka vigvatten på kroppen, och det hade de i en liten flaska som en av sönerna varit vid prästen och hämtat. Det hade tagit en mycket lång stund innan prästen gått med på att skicka med en flaska vigvatten, men han ville ju trots allt inte bli smittad, så återigen skyllde han på att han inte hade tid att vara med på ceremonin, och skickade sen med sonen flaskan. Prästerna släppte gärna inte sin makt på medeltiden.

     Magnus stänkte försiktigt vattnet på kroppen och bad återigen Fader Vår. De lade kroppen i Eriks vagga som de tagit med ut i bykstugan och medan Maria tände ljus runt vaggan, ringde Magnus i en liten klocka som de också fått låna från prästen. Nu var det dags för likvaka ända fram till morgondagen då begravningsceremonin skulle äga rum.

På kvällen åt familjen en god middag tillsammans och de hade tagit fram mjödet. Nu skulle det vara fest, även om man inte var på det humöret. Men alla drack de av mjödet och åt den goda maten. Någon gick ibland ut till bykstugan för att säga något ord till Erik. Ljusen skulle brinna hela natten.

     Erik skulle begravas i sin vagga, de hade Maria och Magnus bestämt. Så morgonen därpå gick de ut tillsammans och medan Maria höll i Eriks kropp, sågade Magnus av den nedre delen av vaggan så att dem skulle kunna begrava kroppen i den. De andra sönerna kom ut till bykstugan efter en stund, de hade tillsammans grävt en grav under körsbärsträdet.

Magnus skulle nu bära ut vaggan och Maria skulle bära kroppen i sin famn. Kroppen skulle alltid bäras ut ur byggnaden med fötterna först, annars kunde denne bli en gengångare trodde man, så det var precis så Maria gjorde. Hon gick efter den äldste sonen som gick först med ett kors i trä som Magnus hade fått vid sin konfirmation. Efter Maria gick näste son med den lilla klockan som ringde, sakta och domedagsaktigt ringde den. Efter honom gick de andra 3 med varsitt ljus i handen. Sist gick Magnus med den tomma vaggan.

    Vid graven lade Maria ner sin döda son i vaggan. Magnus stänkte vigvatten på kroppen. De lät klockan ringa och ljusen brann. En besvärjelsegest gavs gentemot djävulen för att den orena anden genom vår Herres, Jesu Kristi, kraft skulle fly graven. Magnus och sönerna satte ner kistan i graven medan Maria stod och såg på. Tänk att hennes lilla Erik skulle dö av pesten. Bara 1 år gammal.


Källa 1. http://sv.wikipedia.org/wiki/B%C3%B6ldpest

2. http://www.jkpglm.se/barnochskola/medeltiden/begravning.html

3. EPOS - Historiebok



Hexameter.



Och så detta eviga farande till Klinte.
Utan att sova kvar, så har jag nu alltså varit ute.. få se..
Lördag, söndag, måndag, idag, imorgon... jösses.
Får se om jag pallrar mig ut ikväll. Jag ska ju ut imorrn igen!
Tänk om man ändå haft en egen bil.
Fast då skulle det bli en jädra massa bensinpengar istället.
pust.. men snart är det uppehåll i innebandyn. Fast det är ju tråkigt i sig...

Nu borde jag verkligen plugga svenska.
Prov imorrn.
Jag måste nog sätta mig och köra igenom instuderingsfrågorna.
Antikens språkform.
Att skriva på Hexameter:
6 betonade stavelser i en mening. Efter varje betonad ska det vara 1-2 obetonade.
Så fick ni lära er något nytt idag med.

Medeltiden blir roligare. Det är i alla fall Shakespeare!
Romeo, oh Romeo... =)

Nä vet ni.. jag måst eta tag i det här.

Puss.

Du har så rätt.



Du har så rätt anonym. Morötter och potatis fanns inte här på medeltiden.
Magnus och Maria får helt enkelt sälja rågmjöl och bröd och vitkål.


Tack!

-DU kan utveckles! fjant.

Ja hörni, vilken respons!!

Mina duktiga flitiga läsare!
Och t.o.m. moster har varit och sagt ett ord. Lyckat.
Berättelsen kommer att bli färdigställd idag.
Så jag lägger ut den ikväll eller ev. imorgon.
Men att morötter och potatis inte fanns på medeltiden???
Det var något nytt.
Får kolla upp det.
Ja.. idag ska det finslipas. Jag har tagit till mig av era kommentarer.

I helgen spelade vi match. Jag var med FRÅN START. Det var riktigt roligt.
Vi tog t.o.m. vår första poäng. Så det var som en seger.
Vi har kämpat och slitit och skadat oss och tagit en massa skit.
Men i helgen kom den! Matchen vi väntat på!
Det verkar som om vi spelar bättre när vi vet att vi ska möta ett riktigt bra lag och inte räknar med annat än förlust.
Vi kan liksom slå i underläge. Matchen slutade 6-6 mot Visby IBK. Dom ligger bland dom bästa lagen i tabellen.
I helgen ska vi spela DM. Vi möter de 3 bästa lagen. Endre B, Hansa/Hoburg och Follingbo. Det kommer bli riktigt tufft!
Men som sagt.. vi verkar ju kunna slå i underläge.
Jag vill bara försöka förmedla känslan av att efter ha slitit en hel serie utan en enda poäng, gå in och knäcka ett av de bästa lagen och faktiskt få till ett oavgjort resultat, är något helt fantastiskt!
Sist förlorade vi med 7-0 när vi mötte dom.
Och för er som inte sportintresserade lämnar jag nu detta ämne. 

Vi har fått en spelning!! Phat Lips har fått en spelning!!!
Vi ska dela rockaftonen på långfredagen Warfsholm med ett annat band som jag inte vågar uttala mig om namnet på eftersom jag helt enkelt inte kan namnet korrekt. Men det ska bli såå roligt! Som vi väntat. på. en. spelning!!
Så nu jäklarns ska det repas och skrivas låtlistor!
Ni är så hjärtans välkomna!

Ja. Så länge fick jag njuta av att skolan gick bra.. bakläxa på naturkunskap B uppgiften jag lämnade in.
"Utveckla svaren på fråga 2,7,8 och 9b.." Det var det töntigaste jag hört.

-DU kan utveckles! säger jag. fjant.

Undrade vad läraren skulle säga om jag svarade så i ett mail. Ha ha.. tanken var faktiskt lite lockande..


Förörvigt så börjar jag smått, smått, smått flytta över lite saker till min mans lägenhet. Mitt nya hem.
Vi har gjort så himla fint! Jag tänkte slänga upp lite bilder så ni får se. Värsta snygga lyan. Nog ska vi kunna hålla ut där tills vi hittat oss precis det vi vill ha. Jag och min man.

Det hinner hända så mycket när jag inte bloggar varje dag, men igår var jag på arbetsintervju.
I hemse. Det var först info för alla som sökt sommarvik. inom, hemtjänst, äldreomsorg, personlig assistent och omsorg om funktionshindrade. Jag hade ju sökt till hemtjänsten eftersom jag var tvungen att ha det i reserv ifall jag inte fick ngt annat. Men det var ju personlig assistent som jag ville jobba som i sommar, så det var ju bara att glida in i den gruppen som sökte det, så det gick ju kanon. Så efter infon var det intervju och det gick kanon. Och jag är nöjd. Om dom inte ringt inom 2 veckor är man inte aktuell. So..  let's start räkna dagar.

Det händer så mycket just nu.. Puss på Er!

skola, skola, skola...



Oh yeah! Jag klarade matteprovet!!
Alldeles strålande!
1 slarvfel, å resten rätt.
Jag är så himla glad!
Dessutom verkar jag på något konstigt sätt förstå mig på det nya kapitlet i matteboken.
Helt otroligt.

Jag fick förresten fler lovord av min lärare ang. min bokrecension.
Inte nog med att han gav mig dom i klassrummet när fler elever närvarade, utan han skickade mig ett mail till!

Hej, Emilia!

Du har gjort en gedigen skrivinsats, resultatet blev mycket lyckat. Använd synpunkterna när du skriver nästa recension, så når du de riktigt höga höjderna.

Lycka till!
CHa


Säg är det inte fantastiskt? Skolan rullar på för en. gång. skull. Tack!

Jag sa ju att det skulle bli en massa skolprat den här våren. Men, men.. det är ju det jag sysslar med nu.
Bara en skolgrej till. Jag håller på, på historian att skriva en berättelse om en bondkvinna på medeltiden, på Gotland, på1300-talet.
I texten ska ingå fakta om medeltiden. Jag har börjat men behöver en fortsättning. Så.. ge mig mig gärna synpunkter och en idé om vad mer som ska hända.

Det var Marias guldklimp, sonen som skulle lyckas. De andra 5 hade tvingats att börja jobba på gården vid tidig ålder och hade redan sin framtid utsagd. Om de hade tur kanske de kunde gifta sig. Men hon hyste inget större hopp för dem. Men hennes minsta son Erik, hade hon hopp för. Det var han som skulle försörja dem när hon och Magnus inte orkade försörja sig själva längre. Erik skulle gå långt.

   De bodde ute på landet i socknen Rone på södra Gotland. Magnus var lantbruksbonde, Maria tog hand om barnen och huset. Lantbruket gick bra, jorden gav mycket och grödorna växte sig än så länge stora och fina.

   Varje lördag åkte Magnus och Maria in till den stora hansestaden Visby och bytte till sig ett och annat. De sålde potatis, morötter och lök och det hände även att Maria hade bakat bröd som de sålde. För förtjänsten kunde de då köpa med sig sådant som man annars inte hade råd med. Man kunde köpa honung eller en fin päls. Lördagar var en dag att umgås för dem två.

    Men så plötsligt kom pesten. Erik hade insjuknat samma stund som de hade hört talas om Digerdöden. Böldpesten som var en av Digerdödens sjukdomar spreds med loppor på svartråttorna som fanns på gården. Sjukdomen hade en dödlighet på 30-90% och det var bara några få som överlevde den hemska sjukdomen.

    Erik, Marias guldklimp, hade en eftermiddag fått hög feber. Eftersom han bara var 1 år gammal så skrek han mest utan att kunna tala om vad det var som var fel. Visst kände de att han var varm, men alla barn får ju 3-dagars feber, så det skulle väl gå över. När han plötsligt började skaka av frossa en natt började oron krypa in under skinnet på Maria. Det var något mer på gång, hon kände det i hjärtat.

   När morgonen kom verkade han mer än frisk, han var ivrig och ville inte sova, han ville röra sig mer än normalt men var ännu brännhet. Det Maria dock inte visste var nu att Erik drabbats av agitation, en sorts överaktivitet. Agitationen varade bara några timmar och när kvällen kom såg Maria det hon fasat för. Erik hade fått en böld i ena armhålan. Det märktes att bölden gjorde ont, då Erik gnydde till varje gång han kom emot bölden, vilket var varje gång han lade armen längs med kroppen.

   Hon hade ju hört talas om böldpest, men inte kunde väl hennes Erik.? Nej, det fick bara inte vara sant. När natten kom in på småtimmarna kräktes pojken, och han verkade inte kunna sluta. Det var som om hans kropp ville göra sig av med något som inte borde vara där.

   2 dagar senare var Erik död. Digerdöden, Böldpesten, hade tagit hans liv.


Synpunkter? Jag funderar på att skriva om en medeltida begravning. vad tror ni?

Hojt. 

typiskt!



Jahaja.. så var det mer prov på gång.
Omprov på matten imorgon.
Prov på naturkunskap A på torsdag.

Matten SKA jag klara. så är det bara.
Naturkunskap A bryr jag mig inte så mycket om. Jag har redan VG.
Jag går kursen mest för att få stöd i B-kursen.

Svenska prov nästa vecka. kommer inte gå bra.
Jävligt trist eftersom mina skrivuppgifter verkar vara gudomliga.
Jag hatar prov.
Varför ska man kunna en massa teoretiskt på svenskan?
Räcker det inte med att man behärskar språket och skriver bra?
Inte fattar väl jag något om språket i antikens grekland??

Vi fick lägenheten. I Roma. Ooooom vi flyttar in 1:a maj.
Vilket innebär dubbla hyror för både mig å Fredrik i en månad PLUS att vi ska lägga en hyra i deposition.
Det blir.. låt se.. 4500+4500+3500+3220.. alltså 15720 kr.
4 hyror på en månad!!!
Om vi inte flyttar in förrän 1:a Juni får ett jävla pensionärspar lägenheten. SKIIIIT!
Den va verkligen jättefin. Nyrenoverad 3:a. Köket var det bästa! Oj, Oj, Oj!
Jag ville liksom inte skriva ngt här förrän vi visste vad vi ville.
Men nu är det väl så att det blir för dyrt för att vi ska klara första månaden..
Man vill ju liksom köpa någon möbel också..
Äsch. skit också.

Annars håller vi på och fnula på ett hus som ska hyras ut i Endre.
Men det blir nog för dyrt. 6000:- i kallhyra..
Äsch vi får se..
Det är så mycket sommaruthyrningar nu så det är svårt att hitta något längre projekt på ön för tillfället..
MEN, vi jobbar på det. Jag står ju kvar i Gotlands Hem. 4 år har jag faktiskt stått, men än sålänge krävs det längre kötid för att få något vi vill ha..

Någon som vill hyra ut till oss?


En gris, En ko, En romabo... 

omdöme av bokrecension


Från min svenskalärare:

Du har på ett inspirerande och detaljerat sätt beskrivit viktiga drag i romanens handling. Den refererande delen kan kortas. Din personliga kommentar är verkligen intressant att ta del av. Med stark inlevelse har du beskrivit och förklarat dina egna reaktioner som läsare. Det är mycket talangfullt gjort. Med kortare referat kan du få mer utrymme för analys och kommentar. En kommande utmaning för dig kan bli att beskriva hur, med vilka grepp, författaren kan bygga upp reaktioner hos läsaren. Mycket väl skrivet, Emilia!


Fy hellskottans vad jag är bra! =))

RSS 2.0