Riddarbagge




De här krypen kallas; Riddarbagge.
Det är Gotlands landskapsinsekt och kallas här även Körkmack.
Den 0,8-1,4 cm långa svart- och rödfärgade insekten är dock ingen skalbagge utan en skinnbagge. Riddarbaggen är inget skadedjur vare sig i eller på hus, även om den där kan hittas i stora mängder.

Riddarbaggar behöver mycket sol och värme för sin utveckling. De fullbildade riddarbaggarna visar sig gärna i stora ansamlingar (aggregat) på höstar och särskilt vårar.

Efter parningen på våren lägger honorna ägg i små grupper.
Totalt lägger hon ett drygt 50-tal ägg. Äggen kläcks efter någon månad, och larverna börjar genast suga växtsaft från framför allt tulkört men även andra (gärna giftiga) växter som våradonis. Larverna byter hud fem gånger innan de är fullvuxna, vilket sker på hösten.

Sådär Zarah, nu vet du vad det är för kryp på bilden! =)

Kommentarer
Postat av: johan

snubblade in här när jag sökte efter skonsamma sätt att bli av med riddarbaggar 'körkmackar' och måste bara påpeka att bilden visar Eldlöss som känns igen på de 2 runda svarta fläckarna, riddarbaggen är väldigt lik men har något annorlunda mönster, du kan se skillnaden på http://www.nrm.se/sv/meny/faktaomnaturen/djur/insekterochspindeldjur/varningsfargadeinsekter.2535.html



menar inte att vara en besserwisser ville bara nämna skillnaden :)

2009-04-13 @ 22:17:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0